lördag 29 maj 2010

Värdens bästa äpplekaka till melodifestivalen i kväll

Super god kaka, oxå håller den upp till en vecka i kylen.
Gör så här:
5 dl socker
250 g margarin rumstemperert
vispa mjukt
3 ägg
Kläck i ett åt gången
7 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 krm mald muskotnött
Blande de torr ingredienserna och ha up i smeten.
3 äpplen i terningar
125g walnötter
2 tsk vaniljsocker
Blanda nötter äpple och vaniljsockret och ha upp i smeten.

Klä en form med bakpapper i bottnen och ha i smeten. Gredda i ugnen ca 1 timme på 175 grader.

Vi är grandprix klara :-) Hoppas ni alla får en fin kväll. Heja Norge!!!!!!



I dag inproviserade jag denna pastasalladen och det var så gott:
Du behöver :
Min pastasallad-oppskrift som du finner här
Ca 1 dl tzatsiki som du finner
här
Blanda pastasalladen med tzatsikin
8 seranoskinka skivor i ugnen, i ca 5 min på 200 grader(de skall vara crispy)
Redrubanblad, färsk koriander och ruccola som jag toppade retten med.
Ringla sjokolade balsamicosirup över salladen och knus serano-chipsen över salladen .
MUMS.....

fredag 28 maj 2010

Sushi med svartrötter

2 Ark nori
2 Svartrötter inte för tjocka
Skalde och kokade mjuka, ca 3 minuter i kokande vatten med tillsatt salt och lite lime saft
1 Wasabi tub
150 g rökt lax i skivor
Soya att doppa dem i

Detta är en kul variant på sushi och jag har fått insperasjonen i "köksfröjder året om"
Beskrivning hur du går till väga:
Dela arken i 2 med en sax. Bred ett tunnt lag med wasabi på tångblandet men inte ute i kanterna. Husk att wasabi är starkt. teck med laxen och lägg den för kokta svart roten på en ende. Fukta kanterna i vatten och rulla i hop. Fuktiga kanter gör att den håller sig tett.
Låt rullen vila i kylen ca 15 minuter före du skär den upp.
Ta upp soya i en skål och njut den spennande sushin..... God helg.




onsdag 26 maj 2010

Smörgåstårta på en kul vri ....

Bröd tårt bottnar: 1 st kak form till ca 8-10 personer
50 g gjär
50 g smör
5 dl mjölk
salt
600 gr mel
150 g sammlet hvetemel, fin
1 ägg till pensling
Pynt: frön och örter.
Baka degen som vanligt. Smelt först smöret och ha i melken och rör ner den fingervarma vetskan i gjäret.....fortsett med de torra ingredienserna. Och hev i ca 30 minuter. Kle en spring form och smöra kanterna gott. Ta upp degen i den och hev ca 30 minuter till. Pensla före stekning och så kan du garnera brödet som jag har gjort(timjan, sesamfrön och solsikkerfrön. För att tomjan skulle stanna på brödet ringlade jag lite olja på örten så den inte skulle flyga i väg i ugnen). Grädda i 30 minuter på 225 grader. Avkjöl brödet före du skär i det.




Skär tre lag och fyll med vad du vill.
Jag har fyllt med en curry-kyckling röra på ett lag och philadelfiaost, riven ost, tomat, sallad och skinka på ett lag. Bara fantasien som stoppar dig.

Jag delade min in 8 bitar, men det blev välldigt stora bitar. Jag tog oxå ett grillspett med jordgubbe och tredde igenom varje tårt bit.


tisdag 25 maj 2010

Veggbiff

Till 4 st stora vegitariska biffar behöver du.....
2-3 Stora potatis
2-3 Grov rivna stora gulrøtter
2 ägg plommer
ca 5 cm skivad purjolök
Salt
Peppar
Muskot mald
Vitlök
Röd chili
Färsk basilika
Färsk spinat
Färsk persilja
1/3 riven squash

Gör så här:
Koka potatisen och mos den med en visp eller något du brukar laga potatismos i(visp till ett mos medans dem fortfarande är ny kokta och varma). Ta ner den rivna gulroten och squashen, samt resten av ingredienserna. Vispa till äggulorna blandat sig gott med moset. Biffröran är för tunn för att steka, så jag tog dem upp på ett bakpapper och in i ugnen ca 15 minuter på 180 grader. Dessa var jätte goda. Jag serverade med blåskimmer ost sås utan kyckling fonden och lite extra stekta rotfrukter.

måndag 24 maj 2010

Brennesle soppa med kokt ägg


Brennesle soppa ala Bolander
3 liter ganska hård packad brennesleblad som blivit vaskad(kan var med stilk men inte de grova hårda)
1 stor vitlöksklyfta
¼ løk
2 Potatis i terningar
1 ss smör eller olja
6 dl vatten

4 dl vatten
2 ss kyckling fond (ta bort om vegitarisk)
Salt
Peppar
Mald muskottnøtt
Red med maisena och vatten(koka upp på nytt för att få den tjock)

En skvett fløte

Hård kokt ägg till servering….


Gör så här
Skala och terna löken, vitlöken och potatisen. Stek det i smöret i en minut. Tillsett 3 liter brennesler och häll sen i 4 dl vatten. Sett på lock och koka i 5-7 minuter (låt potatisen var neders så de kokas mjuk). När brenneslerna har sjunkit något tar du och tillsetter 4 dl vatten och kycklingfonden. Ta av från plattan och kör det gämt med en stav mixer.
Sett tillbaka på platten och smaksett med salt, peppar och muskoten.
Om ni vill ha den krämig tillsetter ni flöte eller mjölk.
Red soppan om det trengs med maisena.
Kokt ägg är jätte gott till...Hoppas det smakar!!!!!!!
Tipps: De små nesslorna är best. Ta inte dem som har blommat, utan håll er till de små.





söndag 23 maj 2010

En fin dag på helgøya...

Skafferiet på helgøya startade i mai 2008, bara några månader före oss på Balke. Ett super fint kafee i hedmark. Jag fick en välldigt fin dag på øyen med brukt butiker och fina matställen. Landskapet påminer som hemma i halland.(bilder tagna med min gammla kamera)

Utsikten var helt underbar...antingen var det mjösen eller små söte ponnyer. Jag var bara tvungen att gå och hälsa på dem.


Det är ett välldig enkelt kafe med lite utval. Men kakorna var välldigt goda opch inte minst kaffen..hummmm undrar vilket merke det var.
Skafferiet hadde även kläder, interiør och blommer. Jag köpte mig ett linne och en klänning.

Magnus hadde födelsedag här om dagen och då fick han detta slottet av mig i present. Denna har jag köpt av Line på bonordisk.
Jag har ¨fått reda på att han leker med det varje dag. Kan man bli gladare än att din present är en av favoriterna heh eh ...det gillar jag i alle fall.



Måste oxå beklaga att det har varit dåligt med blogging av resepter det sista, men det tekniska har inte varit på min sida det sista...kameran och datorn har strejkar. Snart i box igen....



onsdag 19 maj 2010

Så här var min 17 mai....

Picknink kurven var med till Karen kl 14.00....i den var det packat foccacia, vitvin, jordgubbar. Självklart hadde jag värd gåva som 17 mai var ett levlandlig tidning och ringis underbara äpplemust.

Det var deiligt att få serverat mat denna dagen. Jag älskar att äta andras mat. Hela 17 mai åt jag. Jag började hemma med frukost sen inte länge efter var det buffe på Thon hotell(nya quality). Jag avslutade kvällen med en grillpölse. Det skall ju sägas att det blev en eller två pils och champange glas oxå.

Nu är det vår :-)

söndag 16 maj 2010

Förberedelser till den stora dagen i morgon ....jag skall inom 4 stopp före kvällen är slut

I morgon blir det en buffe av dess like. Dagen i morgon är full bokad och det är faktiskt min första 17 mai som skall firas i morgon. Jag har alltid jobbat annars, så gleder mig såååå.

Jag fick i uppgift av Karen att ha med bröd och aioli. Derför lagade jag foccacia med smak av curry, vitlök, basilika och koriander. Toppad med lök och koriander. Finn grund resepten här.


Som ej säkert så oventat har jag ingen budnad. Hadde önskat att jag hadde en hallänsk folkdräkt. Men det är inte lika lätt att få tag på som en budnad i Norge. I stället står det mellom en kjole eller denna fina blusen från Habbit.


Cookies blir en liten suprise jag tar med i morgon. Beate skulle stå för kakor, men lite svårt för en kake älskare att inte ta med en liten påse med sjokolade cookies :-)



I morgon kväll tänkte jag bjuda på:
Kycklingfile stoppad med blåskimmerost.
Rotfruktspytt bestående av paprika, squash, lök, palsternacka, morrot och potatis. Kryddrat med rosmarin, salt och vitlök.
Blåskimmerost såsen som jag har flöte, creme fraish, kycklingfond, dragon och blåskimmer i.
Ha en super 17 mai Norrbaggar... :-)

fredag 14 maj 2010

Kalvestek med blåskimmerost sås och mandelpotatis

Dagens lunch blev en morsom variant toppad med blåbär.......

Kalvestek ala Hillevi

Mandelpotatis som jag förkokat och på slut tampen hatt i ugnen med olja, timjan, vitlök och salt. I ca 10 minuter på 200 grader.

Blåskimmerost såsen som jag har flöte, creme fraish, blåskimmerost, kycklingfond och dragon i, red om för tunn(ha en ost som smakar mycket).









Till dessert blev det den suksess fyllde suksessterten.....Finn den här







torsdag 13 maj 2010

Vad firar vi igenterligen i dag...jag firar i alle fall med utbakning av mitt surdegs bröd






Vad är det vi firar i dag?

Kristi himmelfartsdag (latin: ascensio Domini) er en kristen bevegelig høytidsdag som feires 39 dager etter 1. påskedag (altså 40. påskedag), det vil si torsdag mellom 6. og 7. søndag i påsketiden. Kristi himmelfartsdag faller på 13. mai i 2010, og på 2. juni i 2011. Den feires til minne om at Jesus Kristus ifølge Evangeliet etter Lukas skal ha fart opp til himmelen 40 dager etter sin oppstandelse.

Festen ble antagelig innført på 300-tallet, da enkelte kristne kirker begynte å feire den som egen fest. Det første kjente eksempel på at denne finnes i en liturgisk kalender er fra begynnelsen av 300-tallet, da synoden i Elvira avviste en skikk med å begynne en ny fasteperiode etter den førtiende dag. Begrunnelsen for en slik faste ser ut til å ha vært at man ville markere at Kristus var tatt bort fra jorden. Feiringen nevnes også i prekener av St Johannes Krysostomos og andre.

I Norge er Kristi himmelfartsdag en offentlig høytidsdag som ofte kalles bare «Kristi himmelfart», eller spøkefullt «himmelspretten»

Här ligger Nora och Magnus i trappan på Balke. Magnus är mitt fadder barn och blev nu 2 år. Tenk som tiden går, inte länge sen han var en liten liten baby.
Nora är Habbitørens söta lilla jenta.
I går kom Lev lantligt i brevlådan och hela 3 fulla sider om Peder Balkes Hus. Sid 53 och framåt. Värt att läsa..........

Oa hadde i går oxå en fin sida om moteshowet vi hadde förra fredagen.

onsdag 12 maj 2010

Vanilj pannacotta med basilika marinerade jordgubbar och sjokolade hjärtan

8 st underbara pannacotter
6 dl grädde(flöte)
4 dl mjölk
5 ss socker
1 delad vailjstång
1 ss vaniljsocker
4 gelantinblad(6g)

16 jordgubbar
1 dl socker
1 dl vatten
16 basilikablad


Gör så här:
Koka upp grädden, mjölken, vaniljstången(som är skåren på längden) och sockret i kastrull.
Ta av från plattan och låt stå i 15 minuter. Lägg gelantinbladen i kallt vatten och efter 5 minuter har du upp dem i den varma mjölk blandningen. Rör allt gjemt och se till att gelnatinet löst sig upp ordentligt. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna.
Medans blaningen svalnar rör du in i mellom. När den svalnat tillrekligt så du kan ha den upp i dina utvalda portions skålar fördelar du dem i 8 st glas/formar.
Låt stå kallt i minst i några timmar. Skall bli ganska stivt. Om du inte skall servera dem ur skålen du hatt de upp i kan du doppa bottnen snabt i varmt vatten och venda över på en tallrik. Servera direkt och tallriken skall vara "kall".

Koka upp socker och vatten. Ha i basilikabladen och svalna av. Skiva/dela jordgubbarna och ha i sockerlaken. Detta skall vara kallt när det serveras.
Jag har oxå hatt blåbär, citronmelis och mina fina sjokolade hjärtan som pynt. Välldigt fina färger sammen.

tisdag 11 maj 2010

Pastasallad med pesto och soltorkadetomater

ca 600 g avsvalnad kokt penne pasta(300g okokt)
Blanda:
1.5 dl crema fraish
1 dl majonaise
3 ss pesto
100 g soltorkade tomater
basilikablad
salt och peppar
2 tsk vitlökspure eller ca 1-2 pressad vitlöksklyftor
100g rostade pinjekärnor
Pynta med rödlök, basilikablad och soltorkadetomater
Blanda in smeten i den kalla pastan och njut till grillmaten eller tapas buffen. Detta hadde jag med mig till en veninnas 30 års lag i helgen och den var välldigt populär.

måndag 10 maj 2010

Annorlunda Köttbullar på spett

500 g karbonadedeig(nötfers)
1 liten lök
1 ss persilja(torkad)
1 ss vitlökspure eller 2 klyftor
1 tsk ingefära pulver
2 tsk curry
salt
lite chilipulver
lite kardemumma
1/2 skvisad lime
1 tsk koriander eller 1/4 planta finhackad
Kör löken och kryddorna i en foodprosessor till en "slät" massa, ta upp det i köttdeigen och blanda gott. Stek småköttbullar och strä dem på ett spett. Vi hadde dem på grillen dem sista minuterna....Nam nam

torsdag 6 maj 2010

Ananas punsj och pynt i kafeen i veckan





Solen sken på uteservering i dag och det var en nydelig vår dag. I dag håller vi på att förbereda till moteshowet som sker i morgon.
Gleder mig till att se sommarens nyheter från Habbit och Jusgartner.


En lite uppfriskare till helgen kan vara punsj.
3 liter vatten
1 kilo socker
2 hela ananaser i bitar/terningar utan skal
2 flasker vitvin
1 flaska rom
2 citroner i skivor
lite peppermynta


Koka upp vattnet, socker och ananasbitar, ta av från plattan och kyl av den.

Slå i vin och rom efter den har blivit kall. Tillsett peppermyntar och citron skivorna en stund före servering. Låt minst trecka i 20 minuter.

En riktigt god släck törstare.


onsdag 5 maj 2010

Sjokolade hjärtan och storbaknings dax!

Dessa hjärtana pyntar jag mina kakor med. Jag smelter bara sjokolade och klipper ett jätte litet hål i en påse eller plast sprits. Tar bakplåtspapper på en flat yta och som tål att ligga i frysen. Spritsa te.x som jag gjorde i dag hjärtan. Finnes oxå annat man kan göra, men det kommer jag tillbaka till. Sätter dem i frysen och tar en och en efter behov......


Dessa kakorna har jag bakat i dag plus massa annat gott. Vi ventar många gester till helgen och då skall de ha kakor i stora lass. Suksessterte med walnöts pynt och sjokolade hyvlade flak. Den efter traktade brownien med bringebær tryffel har vi oxå gjort i dag.

tisdag 4 maj 2010

Deiliga smörgåsar.

I dag var det morgon möte med deiliga smörgåsar till bords. Kalkon och brie eller salami och brie.
I morgon skall jag prova laga lomper på gammaldags vis och gleder mig välldigt. Mari min gjest blogger kommer med nya krafter och insperasjon till mitt kök i morgon.
I kväll skall jag på soroptimist möte på kaufeldtsgården och skall kolla på begåvade kunstnärer och få en lite omvisning.


Ha en fin kväll!

måndag 3 maj 2010

Snittar i 3 olika former och varianter

Kyckling på örtbröd
I mellan bröd skivorna har jag en krämig kyckling röra.
Små terningar av kyckling file som jag stekte dagen före. Jag har blandat majonaise, crem fraish, curry, vitlök, bostongurka, färsk koriander, cayennpepper, salt och thai sweet chilisås. Till slut blandade jag ner den ternade kycklingen. Garnerade med strimlor av vår lök och små spenat blad.
Röran blir best om den lagas en dag i förvegen.







Skagenröra på vitt hemabakat bröd med smak av kardemumma.
Jag låter rekorna rinna av i ett durkslag och bli riktigt torra, så röran inte blir flytande. Jag rör försiktigt ihop majonaise, crem frash, dill, salt, peppar, lite citronsaft, fin ternad rödlök och purjolök. Toppar med svart rogn, tomat, roccula och en lite lime skiva. Röran blir best om den lagas en dag i förvegen.








Brödet bakade jag dagen före. Hittade inte mitt utskärnings ring så då anvende jag mig av en glas burk i stellet.


Kalkon på vitt form bröd.
Rökt fin kalkonbröst i rullar, philadelfiaost, walnøtter och garnerat med vindruvor, päron och små fina redruban blad på toppen...här ser vi dem inte helt färdig pyntade men jätte fina med lite pynte blad och nötter på.
Här kan man tilsetta lite brie eller blåskimmer ost om man vill piffa upp den lite.