tisdag 30 november 2010

Marshmellows i fina färger

Dessa tyckte jag var gör kula att laga. Gud vad kul och så läckra de ser ut i kak disken.
Något till både sötsugna vuxna och barn.


Marshmellows:
- 9 pl gelatin
- 450 gr sukker
- 1 ss glukose (detta kan man köpa på olika nettbutiker eller komma inom mig så kan jag köpa det till er)
- 2 store eggehvitter
- (1 ts vaniljesukker) eller jag brukar oxå vaniljextrakt
- 200 ml vann
- 140 ml vann eller 140 ml bærpure` (kan vara mosade bringebär som du silat bort fröna)
Sukker, glukose og 200 ml vann kokes opp til 127 ° C. (graderna är faktiskt inte så nöje. Men att hålla temperaturen där omkring, bör det för att få best resultat)

Gelatin legges i bløt i 140 ml vann / fruktpurre`.
Eggehvitene piskes halvstive i.
Den bløtlagte gelantinen og væsken spees i det 127 ° C varme blandingen under visping, tilsett oxå eventuell färg du vill ha på godiset :-).
Spe med eggehvitter i væske under kraftig pisking (mixer), det hele piskes kaldt.

Melismix lages, her blandes 50/50 melis og maizenna.
Strø tykt lag med melismix i form.
Hell på smeten., stryk det ut. Pudre toppen med melismix. Sett formen kjølig i en time. Kutt i biter, og vend snittflatene i melismix

söndag 28 november 2010

Konsert i kafeen på torsdag med hippa kendisar fra toten :-)

Gled dere! På No3... Torsdag 9. desember 2010 kl. 21.00, tar Trond Nagell-Dahl, Ingvild Nagell-Dahl, Lewi Bergrud og Steinar Borvik med seg folket på en førjuls-reise i kjente og kjære julesanger. De er blant norges sterkeste musikalske formidlere, og vil gi deg en kveld fylt av nærhet, varme og forkjærlighet for høytiden som står foran oss.
Billettene til den unike begivenheten koster kr. 250,-
Det er begrenset med plasser, så vær snar, hvis du ønsker å være med på en vakker og variert konsert i førjulsstria ;)
Om ni vill ha bord och tapas ringer ni Hillevi på 922 69 443

Saffrans, stjärnanis och kanel marinerade klementiner och bilder i fra Elisabeth.H

Denna stol hyllan tyckte jag var rå fin. sånn skall jag ha.


Elisabeth.H som håller till på storgatan är en unik fotograf. I morgon skal jag sitta modell för henne igen och det var faktiskt välldigt länge sen jag gjorde det. Med 2 st kafeer har inte helt tiden räckt till att göra sånna här morsome ting :-)






Dessa klementinerna är bara super goda till gröten. Jag har dem faktiskt till vaniljpannacotta oxå. Eller en perfekt vertinne gåva. No3 har fina glas till 39.- fra bloomingville, som man kan ha det i.



Detta räcker till 2 glass:
5 dl vatten
5 dl socker
1 gram saffran
4 kanel stenger
6 stjärnanis
1 dl vitvin
1 vaniljestång
Koka upp och låt avalna av. skrella 5 klementiner och del den. Putt upp i marinaden när den fortsatt är lite lonka och kyl ner det tillsammans. Servera till iskrem, krem, gröt, desserter
Saffrans laken kan du bruka om igen och om igen under hela veckan.







torsdag 25 november 2010

Brända mandlar i strut.

2 ss honung
1,5 ss socker som du smälter sammen med honungen i en stekpanna


250 gram mandlar som har upp i socker blandningen och rör runt så mandlarna får socker runt sig. Fördela det på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnene på 200 grader i ca 7-10 minuter beroende på vilken ugn man har.Husk på att ha lite mellanrum mellan mandlaran. Låt svalan och spis eller ge bort i veninne gåva.





onsdag 24 november 2010

Pepparnötter

He he en inte så konsentrert Hillevi i tagning :-)




120 st
150 gr smör eller margarin
1 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1,5 tsk malen kanel
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk mald kryddnejlikor
1,5 tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat(natron)
4 dl vetemjöl eller durum/dinkelmjöl
Rör rumstemperert smör/margarin och socker poröst i en skål. Blanda sirap och kryddorna, sist bikarbonaten och mjölet. Arbeta i hop allt till en deg för hand eller i en matberedare. Låt degen vila i en plast påse i kylen i några timmar eller över natten.
rulla degen i längder och skär dem i hasselnöts storlekar och rulla till små bollar/kulor. Lägg dem på bakplåtspapper och in i ugnen på 150 grader i 12-15 minuter.
För att piffa upp dessa godsaker kan man doppa halva i sjokolade eller lägga en klick sjokolade på toppen och sen ha på en nöt och låt stelna så sitter nöten som berget.
Nam nam!

tisdag 23 november 2010

Photoshoot på No3 i går

I går var det full fart på No3. Bekken og strøm skulle visa sina nyheter och då ställde jag upp som modell till deras nya katalog. Välldigt artigt i en ganska så hektisk vardag må jag säga.

Här är ett fint tips på hur man kan skära tomat lite finare i en sallad.
Del tomaten i 4 båtar och fileea ut kärnhuset. Sen skivar du bara platan som blir kvar och du slipper de vattniga kärnhuset i salladen plus att den blir mycket frächare.

Här är mina fina rosa kniv i från Rice.


Ha en fin kväll!

måndag 22 november 2010

Chokladmousse och jul i vårt hus

Mjölk chokladmousse

Do it like this: :-)
150g mjölkchoklad
2 1/2 dl grädde(flöte)
2 ägggulor(äggplommer)
Smält chokladen i mikro eller i vatten bad. Vispa grädden "hårt"(stivt)
Rör in ägggulorna i kremen (grädden) och till slut den smält chokladen.
Ta över det i portions skålar eller i skålen det skall bli hårt i och sätt kallt i minst 1 timme


Här fixar Nina julen för folk. Här får du det lilla extra under julgrans trädet kan jag säga. Allt i från party byxan till pepparkaksgubben. Här finner du faktiskt något till hela familjen under ett hus.


Tips:
Gavekort i kafeen eller i butiken är ju ett säkert kort
:-)
Syster: Lyxigt te går alltid hem till syster
Pappa: mjuka goda toffler som passar fint vid brasan(uggs)
Mamma: Söndags lunch med familjen i byns hippaste kafee :-)
Lilla lilla syster: det STORA dock huset i papp älskade i alle fall mitt fadder barn.
Bror: Då blir det en självklar vinnare här oxå. Uggs är varma och god till bror
Mannen din: Klocka i fina olika färger som tyderligen är blant de hippaste och kostar mellan 800-1300.-
Frun: Här finns det nästan allt för mycket, så ta er en titt på No3 vet jag :-)Men kanske sänglakan i djuriska motiv.
Bestemor:Vase skall jag i alle fall ge
Farfar: Raklödder eller en filt


Här har ni ting till förjuls hemmet.....pepparkakor skall det bakas och i kafeen kan ni oxå köpa hemmalagad pepparkaksdeg 500g 49.-





fredag 19 november 2010

Tikka korma och de nya barstolarna i från tolix


Tikka Korma

To løk
3-4 fedd hvitløk
4 dl mat youghurt
3 dl fløte


4 kyllingfiller
2-3 ss Vindalo paste (finnes i en del asiatiska butiker i Oslo och även kan man komma inom mig och köpa något liknande som jag brukar men jag brukar dubbelt så mycket av min favorit)
4 ss mandler
Fersk koriander
Fersk ingefær
Salt

Bland løk, hvitløk, youghurt, fløte, Vindalo paste, mandler, koriander, ingefær og salt i en blender/food prosessor.
Stek kyllingen i biter eller i ugn före och skiva upp den i terningar.
Ha alt sammen i en gryte, kok opp, kok lett (ikke på høy varme)en liten stund og server 

Tilbehør:
Mangochutny
Raita:
4 dl youghurt
4 dl vann (eller mindre, ikke for tynn)
Dahivada raita massala krydder (lilla pakke)
salt

Ris:
Jasminris blandet med stekte spisskumfrø 1 ss
Salt
Olje





Här ser ni de nya stolarna jag har vid fönster bordet. Här sitter man med flott utsikt över en av de mest trafikerte vägarna i Gjøvik. Kommer man alena så är det alltid hyggeligt med ett fönster bord. Och att stolarna är underbara att sitta på är ju bara ett plus. Vi har massa aviser och blader som man kan läsa i under besöket.

måndag 15 november 2010

Första ribben är stekt

Jag var bara tvungen att ha det H:et på mitt kök. Var stasliga grejor att få.
De små bruna läder skorna hitta jag på en brukt butik i Bøverbru, plus ett jätte fint bord som jag oxå har i kafeen.

Ribben svisja jag förbi i en afär och fick så lust på ribbe i lompe med massa god svensk söt stark senap.
Jag provade Hellstrøms resept och svoren blev crispy och det är väll det
som räknas?


INGREDIENSER

4 porsjoner
1 l vann
1 ribbestykke, (tynnribbe) 3-5 kilo
10 fedd hvitløk
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE


Ha rikelig med salt på ribba og la den ligge i 1-2 dager. (Dette kan du droppe, men resultatet blir ikke halvparten så bra).

Dersom det ikke allerede er laget ruter i svoren, lag de med kniv, barberblad eller tapetekniv. De kan gjerne være små (på størrelse med en terning), da er det lettere at svoren blir sprø.

Ha på godt med knust, svart pepper på begge sider av ribben. (Eller vanlig kvernet pepper)

Forvarm ovnen til 180 grader. Hell vannet i en ildfast form. Legg i hvitløkene, hele og uskrelte. Legg i ribbestykke med svoren ned i én time.

Ta ut ribben etter én time. Snu stykket slik at svoren nå er vendt opp. Ha ribbestykket inn i ovnen én time til. Pass på at den ikke tørker ut. Er det for lite vann må du etterfylle.

Den siste halve timen må du med jevne mellomrom ta den ut av ovnen og øse over sjyen som er i formen.

OBS: Dersom svoren ikke ser ut til å bli sprø bør du heve temperaturen til ca 230 grader. Pass på så den ikke svir seg!

(Dersom ribben, mot all formodning, ikke har sprø svor, kan du bruke grillelementet i noen minutter.

fredag 12 november 2010

Mango, avocado och seranochips sallad

Mangon sammen med den fyldiga avokadon och de salta chipsen var bara helt nydligt i dag på lunchen.
Jag satt hemma och koste mig alena med mina underhållande papper :-)
Att hålla i ordning papprena för 2 ställen är inte det lättaste, så då hjälper det på med en god lunch.

Jag tog:
Mango
Avokado
Isbergsallad
Radiko rosso(röd sallad som igenterligen är ganska besk) kan bytas ut igenterligen.
Pesto och balsamico dressing
Serano chips som jag knust över salladen


I går var det mycket folk som var tapas sugna i byen vår Gjøvik......
Det var välldigt koseligt att jobba och så massa bra respons på både mat och vin. Välldigt hyggeligt.

onsdag 10 november 2010

Stekt lax på tomatsås och sparris bedd med ris

Här har vi Vibekke, en energisk/flink ansatt på No3. Hon är en av No3 kaffe experter.....
Vi gleder oss alla till kaffe kurset den 30/11. Så alla som vill ha en experts expert lagad kaffe kan komma inom den 30/11 mellan 10-14 så skall han visa hur det går till.

Jenterna i klädes butiken No3 kommer oxå var till stedet och få en liten inblick i hur kaffen best lagas. Driver du och provar kläder och barnet/manen börjar att gnälla är det bara att knipsa med fingrarna och jenterna löper och beställer/lagar en kaffe/kakao till dem/er......kan det bli bättre.


I dag skall jag och Beate kosa oss med mat och dryck :-)
Salma lax 1 st "liten"
olja
sesamfrön
4 aspargis stenger

Stek laxen på båda sidorna sammen men aspargis och sesamfrön och lägg till sidan. Salta lite.
Skall ha i hyllorna:
1 burk krossade tomater
färsk Koriander
1/2 ss socker
1 nypa salt och peppar
1 klyfta vitlök
1/2 lök
cayenpeppar
Hacka vitlöken och löken och fräs i några sekunder i oljan och ha sen upp i krossade tomaterna och resten. Koka upp och ha i en ugnssäker form och lägg på laxen och aspargisen. Sett in i ugnen i 15 minuter på 180 grader.
Till detta servarar jag ris




På Torsdag öppnar jag med deiligt tapas igen (:-) Jag jobbar på torsdag och fredag kväll om ni har vägarna förbi /:-)



måndag 8 november 2010

Ugnsstekt kalkon med cognacsås

Kalkonen stekte jag i massa smör först. Bara så de fått färg på toppen och botten. In i ugnen på 170 grader i ca 2 timmar. Toppa föresten med en STOR klick med smör och fersk timjan

Cognacsåsen:
Fräs snabbt:
2 äpple i terningar
2 lök i fina bitar
1 ss torkad timjan
smör
i med
4 dl flöte
1 ss kyckling fond
1/2 dl cognac
salt och peppar
Koka upp och red med maisena. Du kan sila bort äpplerna och löken men jag tycker det är gott att ha i.




Severa med mandelpotatis eller klyftpotatis :-) Välldigt gott med rödkål eller stekta rödbetor.


söndag 7 november 2010

Jag har fått dilla på TAPAS

Detta blir kvälsmaten i DAG med hehe... Men det besta med tapas är att det ofta är ganska sunt och variert kost. Jag kan leva på det länge i alle fall. Silken tur för mig att det serveras tapas 3 dagar i vecka i Gjøvik nu :-)



Dessa syltade lökarna är sjukt goda. Ligger i en balsamico lake. Nam nam...

Här har vi tallriken i från 4/11 då jag öppnade på kvällstid.
Vi ser längst bort på tallriken:
  • Skagenröra och de goda lökarna.
  • Soltorkadtomat och parmesan fyllt rökt kalkonbröst, Soltorkadtomater och vitvin och lime marinerad kycklingfile.
  • Nesta fack ser vi gazpacho soppa med en krem fylld spansk pepper
  • och sist men inte minst ser vi cristini med grön oliv tapenade, mandelpotatis med ört och vitlöks smör och stekt chorizo.




Heidi och Nina fick varer på torsdagen och det var vi alla välldigt glada för. Stolar Stolar Stolar....Har ni sett på maken vilka stolar. Detta är ett par stolar som måsta tas in i heimen. Prio en på tomtens julklapp lista i år.




Dessa jenterna koste sig oxå med tapas i torsdags.
Jag har hatt fin respons på tapasen fredag och lördag och önskar alla hjärtligt välkomna inom och prova ut ett nytt konsept här i byn.