söndag 27 februari 2011

Oreomuffins


Muffinsröra till ca 14 st muffins
75 gram smør
2 eggehviter
1 3/4 dl melk
175 gram vetemel
3/4 tsk bakepulver
frön i från 1 vaniljestång
120 gram sukker
Ostekrem
250 gram kremost
50 gram smör
1 tsk vaniljesocker
225 gram melis
ca 30 st oreocookies eller dots
Denna oppskriften har jag fått inspirasjon ette eller annat stelle :-)


Ta fram 14 st oreocookies eller dots. Del kexen och lägg den halvan i muffinsformarna med kremsidan upp. Resten skall du bruka i ostkremen på toppen av muffinsen.
Röra:
Pisk smöret luftigt i en kökkenmaskin. Tillset melken och fröna i fra vaniljestangen och rör godt sammen. Tillsett der efter mel och bakepulver och kjör 1 minut före du tilsetter sukker och kör i ica 2 minuter till. Tilsett eggehvitene och kjör kraftigt yterligare ca 2 minuter.
Grovhakka 9 oreokjeks och strö lite mel på och blanda gott. Vänd de försiktigt ner i muffinsröran. Fördela röran i ca 14 formar. Stek på 180 grader i 20 minuter.
Ta smör, kremosten, melis och fröna i fra vaniljestången och kjör i en foodprosessor. Krossa de restrerande oreokexen och blanda ini ostkremen.
När muffinsen svalnat sprutar du på kremen och pyntar med ett lock av oreokex.

onsdag 23 februari 2011

Ljummen chevre med portvinskokta russin och blåbär

Detta var sååååå gott.
Jag tog:
1 dl russin som jag kokar i 1 dl portvin och 2 ss socker i ca 5 minuter.
Sett till sidan och ha i 14 blåbär. Låt svalna

1 brödskiva
Passe med chevre på
In i ugnen 10 minuter på 200 grader.
Vinigrett:
3 ss olja
1 ss balsamicoeddik eller sirup
1 ss rödvinsvinäger
nykvernet peppar
1/2 finhackad lök. Helst sjarlotten lök.
6 cherry tomater som du delar
Bland gott sammen och bland i 1 huvud strimlad romansallad
Servera sammen!






tisdag 22 februari 2011

Nam nam bröd

Till 10 nam bröd


50 gram gjær

5 dl lunka melk
rör ut

1 kilo mel
3 tsk bakpulver
blanda gott och ha i gjær mixen

ha i
1/2 dl olja
salt, oregano eller basilikum och vitlök efter smak och behag
5 dl yoghurt går att bruka vilken som

hev till dubbel storlek och sen ta med melad hand en klump deig på melat bakbord och ha på bakpapper på en plåt. Stek direkt på 250 grader i ca 10-15 minuter.

Nam Nam!!!!!


måndag 21 februari 2011

Macarons och ännu en dag med våffel katastrof....


Här är Nina med sin granolis lunch :-) Fa#¤#der så gott alltså .


Da var det en ny berta som skulle pröva sig på mixmastern min.......



Och jag stod i min egna lilla macarons verden och exprementerade. Men slut resultatet blev en
super fin blogg sin resept.



Country Lemon Macarons:

110 g mandel mel (mandler jag kör i en food prosessor)
200 g melis med jordgubbsmak
90 g eggehvite (cirka 3)
30 g sukker
revet skall fra en sitron


Begynn med å helle mandelmel og melis i en bolle.
Bland i smårevet skall av en sitron i samme bolle.

Videre trenger du 30 g sukker og eggehviter. Det er viktig at eggehviten har stått i romstemp i ca 12 timer før du lager disse macarons. (har skippat det och det gick bra utan att de var rumstempererte)
Hell eggehvite i en ren mikserskål og miks dette godt sammen. Når det begynner å skumme er det på tide å tilsette sukker. Tilsett sukkeret litt etter litt. Miks det hele videre til du får en flott marengs. Jeg bruker en slikkepott og rører litt i marengsen..

Med macarons skal du ikke ha for tykk røre, men heller ikke for flytende…den skal være akkurat passe tykk
Nå er det på tide å tilsette mandelmel blandingen och blanda gott. Jeg bruker en stor rund tipp og en engangs sprøytepose.

Setter den i et glass for at da blir det lettere å fylle den med røra . Sprut ut små klikker på bakeplaten ( store som 5-kroninger). La dem hvile i cirka 30 minutter før du setter dem i en forvarmet ovn.

Disse macarons steker jeg på 160 C i cirka 18 minutter. Det avhenger litt fra ovn til ovn, så pass godt på dem .

OBS! for at disse ikke skal sprekke på toppen, plasser en ekstra bakeplate under bakeplaten, og ikke bruk luftovn! Disse var i ovnen i cirka 18 minutter. La dem hvile litt mens jeg viser dere hvordan kremen lages som skal være til fyll i disse macarons.

Lemon Swiss Meringue Buttercream:
2 eggehvite
115 g sukker
1/4 ts. salt
1/8 ts. vinsten
226 g smør
1 ts. vanilje extract
3 ss. sitron saft
2 store sitron (revet skall)
Hell sukker, eggehvite,salt og vinsten i en skål..

Har du ikke vinsten kan du utelate det, eller så kan du bruke noen dråper sitron saft. Sett bollen over en kjele med varmt vann og visp det med håndmikseren. Visp helt til du får en jevn og fin marengs. Tar cirka 5 minutter
Hell marengsen i mikserbollen sammen med revet sitronskall og sitron juice. Så er det bare å mikse dette godt sammen. Tilsett så det myke smøret litt og litt under tiden du mikser..
Når macarons har blidt kalde smører jeg et tynt lag på den ene og topper med den andre macarons

lördag 19 februari 2011

Lax med jordskokkpure


2 laxfileer helst utan skinn
300 g jordskokker
2 ss smör
ca 1 dl flöte
salt
Goda grönsaker till steking och sherrytomater
3 potatis
Gör så här:
Klyfta potatisen och laga klyftpotatis i ovnen. Jag steker med olja och salt i 200 grader ca 25 minuter.
Skrella jordskokkerna och koka dem mjukt med saltatvatten. Putt dem i en foodprosessor och gör mos av dem. Tunna ut moset med smör och flöte.
Stek laxen med salt och peppar i ca 10 minuter på 200 grader. Tima in det så potatisen är ferdig samtidigt.
Kutt grönsaker och stek i olja eller smör med salt.
Servera och njut.
Detta var lördagsmiddagen i går och det var sjukt gott.

fredag 18 februari 2011

Super goda havrekex

Dessa här har jag fått inspirasjon i från ANJA i oslo :-)

1,2 dl mel
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
220 g usaltet smør rumstemperert (jeg brukte vanlig smør, og droppet saltet)
2,5 dl brunt sukker (du kan gjerne bruke mindre)
2,5 dl hvitt sukker (du kan gjerne bruke mindre)
2 store egg
7 dl havregryn
2 dl torkade tranbär eller russin

Sett ovnen på 180 grader.
Rør smør og sukker mykt og porøst, rør inn egggene, ett om gangen.
Bland mel, bakepulver og salt, og rør dette inn i smørblandingen. Rør inn havregryn og tranbär/rosiner.

Legg 12 store klumper av deigen (ca. 3 spiseskjeer hver) med god avstand på bakepapir. (I vanlig ovn passer med 4-6 kjeks pr. bakeplate.) Stek litt under midt i ovnen i 20 minutter, til kantene er gyldenbrune. Dra hele bakepapiret over på en rist for avkjøling.

Happy day på jobben!!!!!!!



torsdag 17 februari 2011

Granola/Musli på storgatan

3 Lunchen i dag. I dag har det gått undan på köket. Jag har exprementerat massor och i morgon kommer det havre kex och sen makroner ........massa fina resept att bjuda på.....FRAM MED MIXEN nu skall det bakas i heimen


Granola lagade jag så här.

Blanda i en bolle:
1 dl matolja eller solsikkerolja....i alle fall en neutral och inte olivenolja
100 g honung
100 g sirap ljus
2 tsk vaniljextrakt
120 g bruntsocker(sånt irich socker som är klibbigt)
Blanda sammen detta.

Vill du ha fersk kokosnöt i kan du laga 3 små hål i kokosnöten och få ut all saft och steka på 200 grader i 25 minuter och rör var 7 minut ca...där efter kan du dela den och riva eller hacka den.
eller juksar du och köper ferdig riven. Jag juksar inte :-)

Blanda.
370 g havregryn(kan bruka glutenfri)
2 tsk kanel malen
1 tsk salt

sen gör du:

200 gram mandlar som jag ristar och kör i en foodprosessor lätt
blanda det med kokosen
200 g tranbär

Blanda i havregryn mixen med oljeblandningen och blanda det gott. Ha på en plåt med bakplåtspapper och stek på 170 grader i 20 minuter.
Avkjyl och ha i tranbären, mandlarna och kokosen. Du kan bruka fantasin av vad du vill ha i. Jag fick lust på mango till i morgon.




Servera med yoghurt eller cultura och friska bär och frukter.
Jag hadde oxå lite sjokolade i hehehe


Lilla söta Magnus var och hälsa på mig en dag. Han koste sig med en färggran gulrotkaka som var pyntad med rosa täcke och stjärnor :-9

Perfekt till en gutt som Magnus.
Ha digget att sitta och äta vid de fina stubbarna mina.


onsdag 16 februari 2011

Hillevis burito

Till 3 fyllda tortillias
400 g nötkött
1 påse tacokrydda
1 burk krossade tomater
1 fedd vitlök som du pressar till pure
1/2 paprika
1/2 lök
2 ss ajvar
1/2 burk bönner
2 dl riven ost
3 tortillias
Dressing:
Römme och thai sweet chilisås blanda ca 50/50
Salsa: kommer snart resept
Stek köttfärsen och ha i kryddorna. Stek med lök och paprika till de plit lite mjuka. Ha i resten och värm upp.
Lägg ut tortillia och ha på köttröran i mitten och strö över ost. Vik i hop den och laga gärna ett paket eller sett ett grillspett som jag gjort.
Stek i ugnen i 10 minuter och servera varm.
Ha sallad, salsa och dressing till.....bruk fantasin




Dessa här saknar jag allra mest just nu.......Carola och familjen. :-) hoppas vi ses snart.

tisdag 15 februari 2011

Aj aj aj. Våffel kattastrof på No3.

Malin skulle ju bara laga en våffelröra och det slutade med en tur hem och skifta.



Hundben strössel



Välldigt god bakvara:
3 1/2 dl melk
50 g gjær
125 g smör
500 g mel
100g sukker
1 tsk kardemumma
1/2 citron revet skal
80 g russin

På kakan :
3 ss smör
20 mandler hacka
4 ss sukker
2 tsk kanel

Värm mjölken till lunka. Rör ut det i gjæret. Smelt smöret och blanda sammen allt de torra. Ha melkeblandningen och smöret i melblandningen. Elt det gott och låt heva till dubbel störelse.

Kevla deigen till en finger tukk rektangulär formad kaka. Gärna direkte på en smurt plate eller på bakepapir. Hev en stund.
Halvsmelt smöret och strö på de hackade mandlarna och sukkret. Strö till slut på kanelen. Stek kakan neders på 200 grader tills den får en pen färg. Avkyl på rist.


måndag 14 februari 2011

Nu var det länge sen....skall inte ske igen :-)

I helgen drog vi till fjälls. Jag lämnade kafeet bak mig och reste till Geilo eller närmare sagt Dagli. Super duper koselig årlig tur.
Men jag är fortfarande sugen på den där irishen jag aldrig fick :-)

Här tog vi ett skutt efter en....ja, fartfylld tur i akebrett bakken. Jag hörde att vi körde i 60 km i timmen och det gjorde vi i vart fall. Min pulka/akebrett gick som ett skott. Förr året fant jag ut efter 3 åk att min inte kunde sväng till höger, så inte konstigt jag kom sist hela tiden och en del träd stod risigt till med off pist :-)
I år visade jag mina tallenter som rally sjoför. :-)


Se så koseligt jag har fått det. Jag är så glad i kafeen min.

Stubbarna har jag köpt inne i interiör butiken vid sidan av. Vist är det gudomliga?
Inte ett hem skall vara utan en sån. Det finns oxå strikkade hetter till dem om man vill ha det som en krack att sitta på.
Se henne i dagbladet i lördags. super fint uppslag om henne i billagan Krossers hemsida





Jag håller fortfarande på att exprementera med cup cakes :-) se så fina dessa blev. vanilj muffins och ore muffins. Oppskriften får du en anan dag.



Gott att vara tillbaka och har såååååå mycket att blogga om att jag inte vet var jag skall börja....