lördag 12 mars 2011

Caramel paj med banan och krem

300 gram digestivekex

130 gram smelt smör

Kör digestivekexen i en foodprosessor och ta i det smelta smöret.



Tryck ut i en spring form med ca 1,5 cm hög kant



Caramellen:



200 gram bruntsocker eller vanligt socker

300 gram smör

2 boxar kondensert melk



Smelt smör och socker på lav värme tills sockret löst sig. tillsett den kondenserte melken och la koka upp och kok i 5 minuter. Röran skall vara hganska tjock och rör hela tiden under kokning.

Ta i springformen och kyl ner den.



Servera med banan och krem.





nam nam

fredag 11 mars 2011

Kladdig kaka med caramell och krem



Börja med att koka en burk kondensidert melk i 1 timme och låt avsvalna medans du lagar kakan.

Du trenger:
100 gram smör
2 st ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
50 gram mörk choklad (minst 60 % kakao)
ströbröd till formen
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med ströbröd.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Vispa samman ägg och socker, det går bra med handvisp.
5. Vispa ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
6. Tillsätt det smälta smöret och vispa väl.
7. Krossa den mörka chokladen och blanda ner i smeten.
8. Häll all smet i formen och grädda 15-25 minuter beroende på din ugns effekt. För att vara säker på att få en kladdig konsistens bör du känna med en sticka redan efter 15 minuter. När smeten inte längre fastnar på stickan är kakan klar.
9. Ta ut kakan och låt svalna i cirka 5 minuter innan du tar på caramellen. Då är kakan färdig att servera med vaniljglass eller vispgrädde.

Ha en fortsatt fin dag !!!!

torsdag 10 mars 2011

Kvikk lunch-kake

Du trenger
5 ägg
5 dl socker
300 gram smör
9 dl mel
2 tsk bakepulver
4 ss kakao
3 dl melk
300 gram sjokolade(mörk)
1 kvikk lunch-kake

Glasyr:
3.5 dl melis
4 ss smör
4 ss esspresso eller stark kaffe
1 tsk vaniljesocker

Visp ägg och sockker till eggedosis och tillsett de andra ingredienserna utomom sjokoladen. Sjokoladen smelter du och rör in till sist.

Ha bakepair i en passe form och stek på 180 grader i ca 30 minuter. Avkjyl på rist.

Blanda glasyren och hell åöver kakan medans den fortsatt er varm.

Hacka och dryss åover kvikk lunchen.

Super god kaka men håller tyverr inte så länge så bör ätas inom de nermasta dygnen.


onsdag 9 mars 2011

Chokladmoussetårta på knäckig valnötsbotten


Chokladmoussetårta på knäckig valnötsbotten
12 – 14 bitar stora

Botten
400 g valnötter
250 g smör

Rosta och grovhacka valnötterna i ugnen, ta bara någon minut. Smält smöret och blanda med nötterna. Häll i en rund bakform med löstagbara kanter eller bara kanter och lag den direkt på serverings tallriken, ca 26 i diameter(höga kanter, eller halvera reseptet) och tryck till nötblandningen. Låt stå i kylen medans du gör chokladmoussen.

Chokladmousse
500 g mjölkchoklad
500 mörk choklad
350 g rumstempererat smör
5 dl strösocker
12 ägg
2 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Smält all choklad i mikron eller över vattenbad. Vispa det mjuka smöret med socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt äggen och vispa i ytterligare 2 minuter.
Vispa ner den smälta chokladen, vaniljsocker och grädde i äggsmeten och vispa i 2 minuter.
Ta ut formen ur kylen och bre på moussen, låt stå i kylen i minst 3 timmar. Lossa kakan ur formen och skär ev bort överflödigt stelnat smör. Flytta tårtan till ett fat, garnera med bär, grädde o choklad.

Insperasjon i fra:http://www.bagerskan.se/



tisdag 8 mars 2011

Nu skall jag löpa bort på førpremiere på stand hotell....Gleder mig och se hur programet blev.


Jag lägger ut bilder när jag kommer hem i kväll. Skall på soroptimist möte efter premieren så får hoppas det inte slinkit i allt för många glas champagne :-)

Se link

I forbindelse med at Tv serien En bit av Norge, New Scandinavian Cooking med mig i skal vises på TV 2 fredagen den 11 marsh kl 18.00, skall vi som varit med i programet fira i dag med lite spruddel och tjuvkika.
Det blev ca 4 sekunder akkurat på slutet när vi sitter och äter kreftor :-) Jätte fint program om Toten/Gjøvik

måndag 7 mars 2011

Fastlansbulle

Tiden går fort när man har det roligt :-) Tenk att det snart är vår. Jag gleder mig til att kunna ta en kaffe ute med en filt runt mig och mysa i solen


I går bjöd jag på fastlansbullar hemma och det är ju så gott. Tenk att vi bara spiser det 1 gång i året? varför inte oftare?
Nu i veckan skall jag laga pinnekjøtt för att det är så gott och så synd att bara spisa en tid på året.


Du trenger:
En god bolle uppskrift eller om du kjöper ferdiga
Krem
Kransekakemassa
äggvita
Melis
Riv kransekemassan och ta i äggvita så den blir lite seg eller flytande. Del bollen och gräv ett hål i mitten och stoppa ner massan i . Dekk med så mycket krem du vill och ha på locket. Strö över melis och njut............

lördag 5 mars 2011

Seranoskinka med melon och tomat och mozzarella sallad till lunch i dag

Linda seraniskinka runt melonen. Jag tycker honungs melonen är best till det salta kjöttet.


Tomat
Mozzarella
Lök
Färsk basilikum
Spisliga blomster(agurkblomst)
olja och salt


Tenk så glad jag är för detta valet. Men gud så nervös jag var. Skulle det komma någon? Ville folk lika konseptet? Massa tankar som går igenom huvudet.
Men jag är välldigt förnöjd med trafiken och hoppas att sommaren blir knall bra och uteserveringen blir flott. Det enda som kan stoppa oss är grävingen. Men vi vill ju ha en fin gågata så då får man tåla det :-)

Ha en fin lördag.......Nu skall jag till egon och möta flickorna.