onsdag 12 oktober 2011

Donuts sukses :-)

Se pa de lyckliga:-)


Jag kommer inte säga dera uppskrift men den jag och Natalie provade och som er på bilderna er som så:

5 dl melk
135 gr smør
150 gr sukker
1 ts salt
1 pk tørrgjær
4 egg (pisket sammen)
1000 gr hvetemel
1/4 ts revet muskatnøtt

1 tsk kardemomme

2 tsk vaniljsocker
1 apelsin

Kok opp melk i en kjele , trekk av platen og tilsett smør, salt, rivet skal i fra 1 apelsin og 1 ts av sukkeret. Rør til smøret har smeltet og la det så avkjøle seg.


Når melkeblandingen har kommet under 37C ,så blandes det med resten av sukkeret, gjær, egg, muskatnøtt/kardemomme og halvparten av melet til en jevn røre.
Når du har fått røren jevn og klumpefri tilsettes resten av melet. Deigen skal nå eltes i minimum 5 minutter. Deien skal være ganske klissete.

Heves på et lunt sted i 1 – 1,5 time.

Når deigen har hevet til i hvert fall dobbel størrelse kjevles den ut til ca 1 cm tykkelse (gjerne i 2 omganger) og så bruker man enten en donut kutter slik som dette eller så kan du bare bruke en stor kopp og en eplekjærneutsikker. Jeg prøvde først å bruke en smultring utsikker men jeg synes det ble feil dimensjoner. Donuten skal være kraftigere enn det smultringene er!


Donuten skal nå heves på nytt i 30 – 45 minuter

Mens de heves kan du jo lage sjokoladeglasuren jeg brukte på mine ( den er virkelig å anbefale!)
Du trenger da:


75 gr smør
260 gr melis
1,5 ts vanilje essens
115 gr melkesjokolade
4 – 6 ss varmt vann eller esspresso


Smøret smeltes i kjele, ta så kjelen av platen og ha i hakket sjokolade. Rør til sjokoladen har smeltet. Pisk inn melis og vanilje essens. Glasuren er nå ganske hard, så ha i en ss varmt vann av gangen til ønsket konsistens. Nå kan kjelen settes tilbake på platen med laveste tempratur.


Når donuten har hevet i 30 – 45 minutter skal de frityrstekes i olje uten noen fremtredene smak ( f. eks solsikkeolje) på 185C. En bra metode for å sjekke om oljen er varm nok er å bruke en tørr tresleiv i oljen. Dersom det bruser er den varm nok. Som alltid ved frityrsteking så må man være forsiktig! Fyll aldri kjelen / frityrgryten mer enn halvfull med olje og ha alltid et lokk som passe til kjelen tilgjengelig! Dersom det begynner å ryke gråhvitt av oljen så fjern den straks av platen og skru ned varmen! Og snu aldri ryggen til når du friterer mat!


Donutsen stekes 1-2 minutter på hver side, legges så på tørkepapir til den er litt avkjølt så dyppes den ene siden ned i den lunkne sjokoladglasuren.


Og så når alle er ferdig stekt og glasert så er det bare å sette seg ned med kaffekoppe og nyte resultatet. Donuts er best når de er ferske!




tisdag 11 oktober 2011

Donuts bakning av gjeste kockar fra tigerstaden och mina små banan muffins...

Banan muffins alà Bolander

12 st stora muffins och 12 mini till pynting.

2 dl matolja

2 boxar kesam

9 dl mel

2 dl socker

4 tsk bakpulver

4 bananer

2 tsk vaniljsocker

5 droppar vaniljessens


Ovnen skall vara på 200 grader

Lägg bananerna i mixmastern och visp medans du finner resten av ingredienserna. Sån sparar du tid. Blanda i resten av ingredienserna efter den rekke följen jag har skrivit uppe.

Stek i 20 minuter i mitten av ugnen.

Avkjyl på rist.


Glasyr:

120 gram kremost eller philiadelphia

60 gram mjukt smör

4 dl melis

6 droppar vaniljessens

1/2 dl banan sirup eller 10 droppar bananessens

5 droppar gul färg om du vill ha ferg på toppingen
Bland och pisk det snabbt sammen till en luftig krem...Sprut det på de kalla muffinsen.

Pynt gerna med sprayer i olika ferger och hjerte strössel....



Natalie och Eivind kom på besök i från oslo i helgen. De var på donuts humör och da var det bara att setta i gang och baka :-) Men blev det så lyckat första dagen??????





Degen verkade helt ok. Men jag måste ju erkänna att jag aldrig lagat det förr.




De hadde hoppet öppe till......... the bitter end :-)







Men de kom starkt tillbaka dagen efter. Ett glas vin och lite bowling på kvällen gjorde nog susen. Och inte minst ner de fick avreagera sig på en boxnings match :-)....Tusen tack för ett hyggeligt öppehåll och kos.