tisdag 8 december 2009

Pepparkaks bakning.

Då var det dax för mer julbakning. Nu är det nästan bara kos kvar till julen och julklapparna skall väll var färdiga va ? :-)
ja, jag har några kvar i alle fall.
Vill ni ha ett jätte fint pepparkaksdeg resept så har jag ett här till er:

Ingredienser till Pepparkaksdeg:
1 stor sats, 100 pepparkakor

850 gr socker

11/2 dl sirap
3 dl vatten
525 gr smör
ca 2 kg vetemjöl
1 msk kanel
2 msk ingefära
1 tsk nejlikor
1 msk bikarbonat (natron)
1 dl calvados
# Kristyr recept
2,5 dl florsocker
1 äggvita
1 krm ättiksprit
( du kan ha i mer kryddor om du vill)

Så här lagar du Pepparkaksdeg:
Rör ihop sirap, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och låt smör eller margarin smälta i kastrullen (smaksätt med spriten). Rör kraftigt. Blanda bikarbonaten med mjölet i en bunke. Tillsätt vätskan och arbeta snabbt ihop degen till en fast deg. Låt degen vila i kylskåp (helst ett dygn). Kavla ut till 4 mm tjocklek med lite extra mjöl. Stansa, skär eller forma ut figurer (använd fantasin). Lägg på plåt (sval, så undviker du bubblor).

Grädda i 200 grader i ca 5 - 10 minuter (beroende på tjocklek). Låt svalna.
Dekorera eventuellt med kristyr. Degen ger ca 100 kakor beroende på hur man bakar ut dem.
# Kristyr recept: Blanda samman i en bunke. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
I helgen var jag på Back street boys konsert i spektrum med några väninnor och det var värkeligen som att gå tillbaka i tiden, dem har ju faktiskt oxå ålldrats he he.


Men det var dem samma gammla movsen som för 10 år sen och det är ju det viktigaste. Det var många tjejer som nog fick se dem i live för sista gången nu och det var ett fint adjö för oss gammla fan :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar