120 st
150 gr smör eller margarin
1 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1,5 tsk malen kanel
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk mald kryddnejlikor
1,5 tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat(natron)
4 dl vetemjöl eller durum/dinkelmjöl
Rör rumstemperert smör/margarin och socker poröst i en skål. Blanda sirap och kryddorna, sist bikarbonaten och mjölet. Arbeta i hop allt till en deg för hand eller i en matberedare. Låt degen vila i en plast påse i kylen i några timmar eller över natten.
rulla degen i längder och skär dem i hasselnöts storlekar och rulla till små bollar/kulor. Lägg dem på bakplåtspapper och in i ugnen på 150 grader i 12-15 minuter.
För att piffa upp dessa godsaker kan man doppa halva i sjokolade eller lägga en klick sjokolade på toppen och sen ha på en nöt och låt stelna så sitter nöten som berget.
Nam nam!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar