tisdag 29 juni 2010

Rabarber smulpaj

Detta är en klassiker från Sverige och är super enkelt och gott. Får du oventat besök som jag i går så tar det 10 minuter att slänga i hop en sån har till 6 personer.
Du kan variera bär och frukter som du vill. Låt frukt sesongen bestämma det.
Jag tog:
250 gram smör rumsteperert eller kallt (eller margarin)
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl socker
2 ts bakpulver

Att snurra bären med:
1 tesked potatismjöl
1 matsked socker
lite kanel
8 deciliter skivade rabarber utan skal
2,5 dl blåbär och hallon som jag vevat i 1 matsked socker och 1 tesked potatismjöl.

Blanda i hop alla ingredienser utonom bären(som du snurrar i potatismjölet och socker så det fördelar sig fint..
Smörja en form och ha i bären eller frukten som du kuttat i passe storlek.
Degen skall vara smulig och smöret skall vara fördelt fint. Strö smulorna över bären och om det är sura eller saftiga bär tar du socker och potatismjöl på bären så att den inte blir för sur eller blöt.
Stek på 180 grader i 20 minuter eller till den blivit gyllenbrun.


Prova att varva olika sorters bär i samma paj, till exempel rabarber och krusbär.
Byt ut hälften av vetemjölet mot havregryn.
Byt ut hälften av vetemjölet mot råg- eller grahamsmjöl.
Ringla över lite sirap eller honung innan du gräddar pajen.
När du blandar mjöl och socker blandar du även i cirka en tsk bakpulver, så blir ytan lite sprödare.
När du blandar mjöl och socker blandar du även i cirka ½ kryddmått salt.
Strö över hackad mandel innan du sätter in pajen i ugnen.
Riv lite mandelmassa och blanda med mjölet, sockret och smöret.
En superenkel variant av smulpaj: Strö mjöl eller havregryn och socker direkt över bären/frukten och skiva över smör med osthyvel. Sen är det bara att grädda som vanligt.


1 kommentar: