måndag 24 maj 2010

Brennesle soppa med kokt ägg


Brennesle soppa ala Bolander
3 liter ganska hård packad brennesleblad som blivit vaskad(kan var med stilk men inte de grova hårda)
1 stor vitlöksklyfta
¼ løk
2 Potatis i terningar
1 ss smör eller olja
6 dl vatten

4 dl vatten
2 ss kyckling fond (ta bort om vegitarisk)
Salt
Peppar
Mald muskottnøtt
Red med maisena och vatten(koka upp på nytt för att få den tjock)

En skvett fløte

Hård kokt ägg till servering….


Gör så här
Skala och terna löken, vitlöken och potatisen. Stek det i smöret i en minut. Tillsett 3 liter brennesler och häll sen i 4 dl vatten. Sett på lock och koka i 5-7 minuter (låt potatisen var neders så de kokas mjuk). När brenneslerna har sjunkit något tar du och tillsetter 4 dl vatten och kycklingfonden. Ta av från plattan och kör det gämt med en stav mixer.
Sett tillbaka på platten och smaksett med salt, peppar och muskoten.
Om ni vill ha den krämig tillsetter ni flöte eller mjölk.
Red soppan om det trengs med maisena.
Kokt ägg är jätte gott till...Hoppas det smakar!!!!!!!
Tipps: De små nesslorna är best. Ta inte dem som har blommat, utan håll er till de små.





1 kommentar:

  1. 1000 tack för mycket uppskattat recept! Åt OFTA denna soppa med just kokt ägg under mina år i ryssland men hade slarvat bort recptet. Nu bara måste jag laga soppan.
    Kram från riktigt lycklig i Halland

    SvaraRadera