Mitt upp i hevningen satte jag i gång en horn deg oxå. I dag blev dem fyllda med marmelad. Mums, åt en presis nu som var fortfarande lite varm.
Deg:
50 g gjær
100g smør
4 dl helmelk
1 dl sukker
1 ts kardemumma
12 dl vetemjöl
Lag som en vanlig deg.
Smelt smör och sen häll i mjölken och kardemumman. smuldra gjesten i en bolle. rör ner den finger varma vätskan. Ha upp i socker och vetmjöl och låt heva till dubbel storlek.
Fyllningen:
100 g smör(rumstemp)
4 ss socker
1 ss kanel
Pensling:
1 ägg
Glasyr:
Melis
Melk
Sett ovnen på 220 grader.
Kevla ut den hevda degen på bakbordet och kevla ut till en rektangel. ca 20*40cm
Smör smöret på degen och strö över socker och kanel.
Rulla degen och lägg "öppningen" neråt och lägg den på bakpapper.
Vila i ca 10 minuter och sen klipp kransen som jag gjort på bildena.
Hev ca 20 minuter till. Husk på att det är i ett rum som är varmt och inget kallt drag i från vinu elle dörr.
Pensla den och in i ugnen i ca 10-20 minuter, det beror på ovnen.
Följ nöe med för blir lett brend(se min bortesta krans....LITE mörk hehe).
Ha på rist efter kallna lite
lag glasyren....
SPIS DEN UPP I DAG :-)
Den klarar sig faktiskt 3 dagar om man har plastat den gott.
Åhh, disse ser skikkelig gode ut, kanskje jeg skal ta meg en tur til kapp! Bor jo ikke så langt unna!! hehe... ha en fiin påske:)
SvaraRadera